Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Lideri Şemsi Bayraktar, eylülde üretici ve market ortasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 249 ile havuçta görüldüğünü bildirdi.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, eylül ayı üretici ile market fiyatları ortasında oluşan farklara ait değerlendirmede bulundu.
Eylülde üretici ve market ortasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 249 ile havuçta görüldüğünü bildiren Bayraktar, havuçtaki fiyat farkını yüzde 219,8 ile limonun, yüzde 212,9 ile kuru kayısının, yüzde 212,2 ile kuru soğanın ve yüzde 205,6 ile patatesin takip ettiğini belirtti.
Bayraktar, “Havuç 3,5 kat, limon 3,2 kat, kuru kayısı, kuru soğan ve patates 3,1 kat fazlaya satıldı. Üreticide 7 lira 50 kuruş olan havuç 26 lira 18 kuruşa, 11 lira 50 kuruş olan limon 36 lira 78 kuruşa, 130 lira olan kuru kayısı 406 lira 76 kuruşa, 5 lira 60 kuruş olan kuru soğan 17 lira 48 kuruşa, 4 lira 70 kuruş olan patates 14 lira 36 kuruşa markette satıldı” sözlerini kullandı.
36 ESERDEN 23’ÜNÜN FİYATI ARTTI
Şemsi Bayraktar, eylülde markette 36 eserin 23’ünde fiyat artışı, 13’ünde de fiyat düşüşü görüldüğünü kaydetti.
Markette fiyatı en fazla artan eserin yüzde 32,7 ile kuru incir olduğuna işaret eden Bayraktar, “Kuru incirdeki fiyat artışını yüzde 20,5 ile yeşil fasulye, yüzde 14,1 ile sivri biber, yüzde 14 ile yumurta takip etti. Markette fiyatı en fazla azalan eser ise yüzde 30 ile limon oldu. Limondaki fiyat düşüşünü yüzde 22,8 ile havuç, yüzde 21,6 ile salatalık, yüzde 15,9 ile maydanoz izledi.” bilgisini verdi.
Bayraktar, eylülde üreticide 28 eserin 12’sinde fiyat artışı, 13’ünde fiyat düşüşü görüldüğünü, 3 eserde ise fiyat değişimi olmadığını belirtti.
Üreticide en çok fiyat düşüşünün yüzde 24,3 ile yeşil soğanda görüldüğünü aktaran Bayraktar, “Yeşil soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 22,8 ile maydanoz, yüzde 18,2 ile marul ve kuru fasulye izledi. Üreticide en çok fiyat artışı yüzde 48,6 ile kabakta görüldü. Kabaktaki fiyat artışını yüzde 31,8 ile yeşil fasulye, yüzde 20,4 ile salatalık, yüzde 20 ile sivri biber izledi.” sözlerini kullandı.
‘DEVLET PATATES VE KURU SOĞANA MÜDAHALE ETMELİ’
Bayraktar, yeşil soğan, maydanoz, marul ve kuru fasulye arzındaki artışların, bu eserlerin fiyatlarına düşüş olarak yansıdığını belirterek, şunları kaydetti:
“Kışlık patateste hasat başladı. Bu yıl geçen yıla nazaran yaklaşık 1,5 milyon ton fazla patates üretimi olacağı iddia ediliyor. Geçen yıl eylülde patateste üretici fiyatı ortalama 9,5 lira iken, bu yıl yaklaşık yüzde 50 düşüşle 4,7 lira düzeyine geriledi. Üreticilerimiz patatesi 4,7 liraya satarken, tüketici marketten 3 katı fiyatına satın alıyor. Kışlık patateste depo ve personellik sarfiyatları maliyetleri daha da artırıyor. Artan maliyetler nedeniyle üreticilerimiz borçlarını ödeyememe korkusu yaşamaya başladı.
Ülkemiz kuru soğan üretiminde de bir evvelki yıla nazaran yaklaşık 200 bin ton artış olacağı varsayım ediliyor. Kuru soğan ve patates üreticilerimiz, arzda yaşanan bu artış sonucu fiyatların daha fazla düşmesi telaşını taşıyor. Kısıtlı açılan kuru soğan ihracatının büsbütün açılması, yeni pazarlar bulunması ve evvelki yıllarda olduğu üzere Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girerek patates ve kuru soğana müdahale etmesi gerekiyor.
Devlet eliyle yapılacak patates ve kuru soğan alımlarında, üreticilere verilecek her türlü hizmette ziraat odalarına da misyon verilmelidir.”