Aydın’da, üreticileri yaklaşık bir ay sürecek kestane hasadı telaşı sardı. Geçtiğimiz yıllara nazaran bu yıl on gün evvel başlayan kestane hasadında, emekçilerin bahçelerdeki hummalı çalışması sürüyor. Sırıklarla ağaçlardan yere düşürülen kestaneler emekçiler tarafından toplanarak, gömü denilen yerlerde 10-15 gün kaldıktan sonra, dış kabuğundan ayrılarak sofralara ulaştırılıyor.
Yurt içi, Orta Doğu ve İtalya pazarı olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilen kestanedeki rekoltenin yüksekliği yüz güldürüyor. Geçtiğimiz yıl tarlada 130-160 lira bandında fiyatları gören kestanenin, bu yıl rekolte yüksekliğinden ötürü fiyatının geçen yıla oranla düşeceği iddia ediliyor.
Erkeklerin çırpıcı ve taşıyıcı, bayanların ise toplayıcı olarak iş kısmı yaptığı kestane hasadında adeta vakitle yarışılıyor. Sabah erkenden işe başlayıp, akşam saatlerine kadar çalışan emekçiler ise adeta el üstünde tutuluyor. Zahmetli ve yorucu iş olduğu için kestane hasat işinde çalışan emekçilere tarla sahipleri tarafından her gün özel ve bol kalorili yemekler veriliyor. Yevmiyesi de başka işlere nazaran daha kıymetli olan kestane işçiliğinin bilen için kolay olduğunu belirten personeller, sabah erkenden tarlaya gelip akşama kadar çalıştıklarını, işçilikte en sıkıntı şeyin yüksek ağaçlara çıkıp sırıkla kestane düşürmek olduğunu belirttiler.
“Hasat erken başladı”
Geçen yıllara nazaran kestane hasadının on gün evvel başladığını söyleyen kestane üreticisi Metin Yağcı, “Son periyotta az da olsa görülen yağışla birlikte ağaçlar kendini besledi, olgunluğunu tamamladı ve yıl hasat dönemi biraz erken geldi. Bu uğraş biraz sıkıntı bir iş, bakım isteyen bir iş. Kestane, çabucak oluveren, sofraya süratlice gelen bir eser değil. Evvel kestaneyi ağaçtan dökeriz, gömü dediğimiz yere dökeriz. Orada bekleme müddeti var, 10 gün ile 20 gün ortasında. Kabuğu nemli havada daha çabuk çürür. Daha sonra kabuğu soyulduktan sonra depolara sarfiyat ve boylama yapılır. Nereye gidecekse bir kilodan bir tona kadar ambalajlama süreci yapılır. Kestane fabrikalarında işlenir ve ihracata gider” dedi.
“İnsanı tok tutar”
Kestanenin tadının hoş bir eser olduğunu söz eden Yağcı, “İnsanı tok fiyat, vitaminlidir, kalorisi fazladır. 4-5 tanesi doyurur. Ekmekten daha çok tok fiyat ve insanı yeterli besler” diye konuştu.
“Savaş pazarı etkiledi”
Son vakitlerde İsrail’in bölgeyi savaşa sürüklemesinin akabinde Orta Doğu’da kestane ihracatının sekteye uğradığını söyleyen Yağcı, “İsrail ile münasebetler bozulunca Arabistan yüklü işler olmadı. Lübnan, Suudi Arabistan, Suriye, Ürdün, Kuveyt üzere ülkelere çok ihraç yaptık. Sonra İtalyanlar bunu pazarladı ve kestane konusunda dünyaya hakim oldu. Türkiye İtalya’dan daha fazla üretiyor lakin kestane pazarı İtalyanların eline geçti” açıklamasında bulundu.
“Bu sene rekolte yüksek”
Yağcı, rekolte ve fiyat konusunda ise, “Bu sene rekolte daha fazla lakin geçen yılki üzere boylama beklemiyoruz, daha küçük olacak. Geçen yılki fiyatlara ulaşmak bu sene mümkün değil. Geçen sene 160 liraya kadar kestane sattık fakat bu fiyatları bulmamız zor” diye konuştu.